Nierkanker.nl

Alles over nierkanker

Nierkanker.nl

Leven met nierkanker

Spanning en onderzekerheid bij het onderzoek

Bij de verdenking van nierkanker, worden er allerlei onderzoeken gedaan. Tijdens dit onderzoek wordt de precieze aard en het stadium van de ziekte onderzocht. Deze periode kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen. Zowel bij u als bij uw naasten. Goede informatie over de verschillende onderzoeken is daarom belangrijk. Deze informatie kunt u lezen op deze website, maar ook vragen aan uw behandelend arts en aan uw huisarts.

Leven met één nier

Veel drinken belangrijkMensen met één goed werkende nier hebben meestal geen problemen. Daarom hebben patiënten waar één nier is verwijderd, meestal geen directe ernstige gevolgen daarvan. Het is wel verstandig om iedere dag genoeg te drinken. Hiermee wordt het risico op problemen met de overblijvende nier, niet vergroot. Nierstenen bijvoorbeeld, ontstaan eerder als iemand te weinig drinkt.

De overgebleven nier blijkt in de praktijk zelfs nog wat te groeien na de operatie en beter te gaan werken. Het lichaam compenseert vaak gedeeltelijk het wegvallen van de ene nier.
Een apart dieet is veelal niet nodig.

Pijn

In het begin van de ziekte hebben veel mensen geen pijn, maar als de ziekte zich uitbreidt en er sprake is van uitzaaiingen, kan er wel pijn optreden. Bijvoorbeeld als er sprake is van uitzaaiingen van de kanker naar de botten.

Seksualiteit

Nierkanker is niet besmettelijk en seks is dan ook geen probleem. Wel kan het zijn dat iemands hoofd niet naar seks staat op het moment dat de ziekte net geconstateerd is, dat de behandeling bezig is of als er sprake is van veel pijn. Maar na verloop van tijd hoort seks er wel vaak weer gewoon bij.

Vermoeidheid

Door de kanker zelf en door de behandeling van de kanker, kan er vermoeidheid optreden. Deze vermoeidheid kan lang aanhouden. Zeker chemotherapie heeft vaak flinke vermoeidheid als bijwerking.

Voeding

Goede voeding is altijd belangrijk, maar zeker als iemand kanker heeft is het belangrijk om gezond te eten en te drinken. Een goede voedingstoestand geeft een kleinere kans op complicaties en patiënten kunnen de behandeling dan meestal beter aan. Om de conditie en het lichaamsgewicht op peil te houden, is het belangrijk voldoende energie, eiwitten, vocht en voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines binnen te krijgen. Als er door de behandeling problemen met eten ontstaan (bijvoorbeeld verminderde eetlust door bepaalde medicijnen), dan zijn deze bijwerkingen meestal maar tijdelijk.

Als een patiënt nog maar één nier heeft, is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Zo ontstaan er in de nog gezonde nier in elk geval geen problemen door vochttekort – nierstenen ontstaan sneller als iemand weinig drinkt. Het is verstandig om minimaal 1,5 liter water of sap per dag te drinken. Klik hier om met lotgenoten over niercelkanker te praten

Google Analytics cookies uitschakelen.