Nierkanker.nl

Alles over nierkanker

Nierkanker.nl

Vlees op bbq

Overvloedige vleesconsumptie kan leiden tot verhoogd risico nierkanker

17 februari 2017

Vleesrijk eten kan leiden tot een verhoogd risico om niercelcarcinoom te ontwikkelen. Het verhoogde risico ontstaat vooral door bepaalde kooktechnieken als bbq’en of braden in de pan. Ook ontdekten onderzoekers van The University of Texas MD Anderson Cancer Center, dat mensen met bepaalde genetische mutaties gevoeliger zijn voor de schadelijke componenten die ontstaan bij het bereiden van vlees op hoge temperaturen. De studie werd recent gepubliceerd in CANCER.

Niercelkanker, de meest voorkomende vorm van nierkanker, zal dit jaar bij ongeveer 60.000 nieuwe patiënten worden gediagnosticeerd. Ongeveer 14.000 mensen zullen volgens de American Cancer Society, overlijden aan deze vorm van kanker. De incidentie van RCC stijgt al enkele decennia. Velen suggereren dat het Westerse dieet -in ieder geval gedeeltelijk- schuldig is.

Een van de –waarschijnlijke- boosdoeners van het Westerse dieet is de overvloedige vleesconsumptie die direct wordt geassocieerd met een verhoogd kankerrisico. Alhoewel het volgens Stephanie Melkonian, Ph.D., epidemioloog en eerste auteur van de studie, niet altijd even duidelijk is waarom meer vlees eten kan leiden tot dit verhoogde risico.

Een mogelijk mechanisme zou de inname van schadelijke componenten kunnen zijn die ontstaan als het vlees op een bepaalde wijze wordt bereid. Zo is bekend dat bbq’en of braden in de pan leidt tot het ontstaan van kankerverwekkende stoffen, waaronder ook 2-amino-1-methyl-6-phenyl-imidazo(4,5-b) pyridine (PhIP) en amino-3,8-dimethylimidazo(4,5-f) quinoxaline (MeIQx).

De nier is een biochemisch actief orgaan dat schadelijke stoffen uit het lichaam filtert. Daarom is het logisch om de relatie tussen bepaald –kankerverwekkend- voedsel en nierkankerrisico te onderzoeken, aldus Melkonian.

Om de karakteristieken die bijdragen aan het nierkankerrisico beter te definiëren, onderzocht men het eetpatroon en de genetische structuur van 659 nieuw gediagnosticeerde nierkankerpatiënten en 699 gezonden mensen. Op basis van onderzoeksresultaten uit de National Cancer Institute database schatte men de vleesconsumptie en daarmee de blootstelling aan ‘gebraden vlees mutagenen’.

‘We vonden een verhoogd RCC risico bij zowel vleesinname als gebraden vlees mutagenen.’ zegt Xifeng Wu, M.D., Ph.D, professor, epidemioloog en senior auteur van de studie.

De resultaten lieten zien dat nierkanker patiënten meer rood en wit vlees consumeerden dan de gezonde personen. De onderzoekers identificeerden een 54 procent hoger risico bij PhIP inname en een verdubbeling van het risico geassocieerd met MeIQx inname. Dit is tevens de eerste studie die een relatie legt tussen nierkankerrisico en MeIQx. Daarnaast bleek de bereidingswijze van essentieel belang voor de verhoging van het RCC risico.

De studie was eveneens de eerste die de relatie tussen genetische risicofactoren en de inname van vleesbereidings-gerelateerde mutagenen op RCC heeft onderzocht. ‘Het bleek dat een hoge inname van kankerverwekkende stoffen vooral voor een bepaalde groep schadelijk kan zijn, aldus Melkonian. Zo bleken personen met variaties in het ITPR2 gen, gevoeliger voor de effecten van PhIP. Dit gen werd eerder geassocieerd met nierkanker en het risico op obesitas. Toekomstige onderzoeken zullen het mechanisme tussen de inname van mutagenen en genetische aanleg verder ontrafelen.

De onderzoekers konden geen specifieke aanbevelingen over acceptabele hoeveelheden vleesinname of vleesbereidings-gerelateerde mutagenen doen. Ook hier moeten antwoorden en adviezen uit toekomstige studies komen.

‘Onze resultaten bewijzen wel dat een geringere vleesconsumptie en vooral van vlees dat op hoge temperaturen in een open vlam wordt bereid, tot een algemeen gezondheidsadvies zou moeten leiden,’ aldus Wu. Het is niet nodig om vlees totaal te vermijden. Maar het zou onderdeel moeten uitmaken van een uitgebalanceerd dieet tezamen met fruit en groenten. En wie vlees braadt, grillt of bbq’t zou verbranden zoveel mogelijk moeten vermijden.

Oorspronkelijke bron: www.mdanderson.org

 

Google Analytics cookies uitschakelen.