Nierkanker.nl

Alles over nierkanker

Nierkanker.nl

Statistiek kanker

Relatief minder sterfte, absoluut gezien jaarlijks meer gevallen van kanker

5 september 2016

Het aantal Nederlanders dat sterft aan kanker is de laatste dertig jaar verhoudingsgewijs flink afgenomen. Dit constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag 2 september. Het CBS onderzocht hoe het aantal sterfgevallen door kanker zich de afgelopen 65 jaar heeft ontwikkeld.

‘De CBS-cijfers laten een daling van ‘gestandaardiseerde’ kankersterfte zien’, licht Dr. Houke Klomp, chirurg-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek toe. ‘Dat wil zeggen dat de cijfers zijn gecorrigeerd voor bevolkingsgroei en vergrijzing. Helaas stijgt echter het voorkomen (incidentie) van kanker nog steeds.’ Rond 1990 waren er circa 58.000 nieuwe patiënten per jaar; in 2015 zijn dat bijna 105.000 nieuwe patiënten. De laatste jaren stijgen de cijfers wel minder.

Klomp concludeert:’De cijfers brengen dus zeker goed nieuws’. Toch is het volgens Klomp een misverstand om te denken dat de CBS-cijfers betekenen dat kanker uitsterft. ‘Relatief mogen dan minder mensen doodgaan aan de ziekte, er zijn absoluut gezien elk jaar meer mensen met de ziekte. Bovendien is de kans groter dat iemand meer dan eens kanker krijgt. Ontwikkelingen in onderzoek en nieuwe behandelmethoden zijn belangrijk om de daling in sterftecijfers voort te zetten.’

Luister het fragment met dr. Houke Klomp op NOS Radio 1 terug (tussen 7.00 – 8.00 uur, item bij minuut 37:30). Op de website van de NOS licht Houke de dalende cijfers van long- en maagkanker toe.

Bron: Nieuwsbericht AVL